About

Ascus-ICT is een bedrijf in Eelde, ongeveer 10 km onder Groningen, dat ICT-diensten verleent aan zowel multinationals als de individuele zakelijke gebruiker. Eigenaar Arjen Schonewille heeft het bedrijf op 1 augustus 2012 opgericht met als doel om computers, laptops, tablets, netwerken en het Internet niet vanuit de techniek, maar vanuit de gebruiker te benaderen.
Eens te meer kwam Arjen reacties van klanten tegen waaruit bleek dat de betreffende dienstdoende ict-er een oplossing had bedacht die technisch erg vernuftig in elkaar zat, maar vaak te moeilijk bleek voor de betreffende (eind)gebruiker. Daarnaast werd Arjen geconfronteerd met ICT-ers die veel aandacht hebben voor de techniek, maar weinig voor de persoon die ermee moet werken. Andere frustratie was de hokjesgeest: “We lossen alleen datgene op wat bij onze expertise past en waarmee we kpi’s kunnen scoren zonder even over de muur bij de buren te kijken, en al helemaal niet wat er aan de overkant gebeurt.” Vanuit deze constateringen is een ideologie onstaan waarop Ascus-ICT is gebouwd: het gevoel dat je als gebruiker van een computer telt en met de zekerheid dat het probleem wordt opgelost.

Arjen Schonewille is in 1996 afgestudeerd in de levensmiddelentechnolgie met als differentiatie bioprocestechnologie aan het Van Hall Instituut (nu Hogeschool VHL, Van Hall Larenstein). Dankzij de bioprocestechologie werd hij geconfronteerd met simulatieprogramma’s. Eén ervan heeft hij zelf geschreven met als doel voorspellingen te kunnen doen over de productie van bijvoorbeeld biologisch bereide alcohol onder gegeven omstandigheden.
Via simulatieprogramma’s en een tijdelijke baan als programmeur bij datzelfde Van Hall Instituut kwam Arjen in contact met computers, programmeertalen, nog meer computers, laptops, Banyan Vines en Novell netwerken, SCO Unix, OS2, Linux en het Internet. Met de komst van NT4.0 werd het tijd voor certificering, want om hem heen namen mensen met Microsoft problemen exponentieel toe.
Na eerst 1,5 jaar bij een computer distributeur te hebben gewerkt kwam Arjen halverwege 1998 terecht bij SCI – later Sanmina-SCI – als software download engineer. Bij Sanmina-SCI, een Amerikaanse EMS reus, werden computers gemaakt voor o.a. Hewlett-Packard en IBM. Hij droeg zorg voor het netwerk en het proces nodig om computers te voorzien van de juiste software via een door hem geoptimaliseerd geautomatiseerd preload proces. Amper een jaar later werd hij ingeroepen door een computer assemblage plant in Huntsville (Alabama, USA) vanwege de lage efficiency, terwijl Plant 26, waar hij werkte, toch een efficiency had van 130%. Lang leve de kpi’s. Na gedurende twee weken in Huntsville te zijn geweest had Arjen de oorzaak opgespoord, het netwerk opnieuw vorm gegeven en de fabriek weer op de been gekregen. In 2001 werd het tijd voor een volgende uitdaging: proces- en netwerktechnisch opzetten van twee IBM productielijnen in Tatabanya, Hongarije, gedurende een paasweekend(!). Na succesvolle oplevering konden de productielijnen in werking worden gesteld, en al snel volgden er meer. Uiteindelijk heeft Arjen 1,5 jaar in Hongarije gewoond en gewerkt om zowel het volledige IBM als het gehele HP productieproces aldaar proces- en netwerktechnisch te implementeren.

In 2005 had Arjen er genoeg van en besloot om terug te keren naar Nederland. De Hongaarse engineers waren nu voldoende getraind en bovendien lag de hokjesgeest op de loer. In Nederland vond hij eerst als consultant een baan in Amsterdam en werd via IBM bij een verzekeringsmaatschappij annex bank te werk gesteld. Na een half jaar wilde Arjen toch dichter bij huis werken, en vond toen een baan in Groningen, eveneens als consultant. Na een overname zag Arjen de kans schoon en is in 2012 voor zichzelf begonnen.